Hlavní navigace

WebKit2 slibuje lepší bezpečnost a stabilitu při surfování

11. 4. 2010

Sdílet

Ve stínu uvedení iPhone OS 4.0 zůstalo v minulém týdnu ohlášení vývoje nové verze enginu Webkit, která má přinést výraznou novinku, která omezí pády prohlížečů využívající tento engine.

V blogové zprávě ohlašující WebKit2 uvádějí vývojáři společnosti Apple, Anders Carlsson a Sam Weinig, že jejich společnost v současnosti pracuje na zcela přepracované verzi WebKitu. WebKit je open source enginem, který je používán nejen v prohlížeči Safari (včetně jeho mobilní verze), ale i v dalších aplikacích pro Mac, které jsou využívány pro práci na internetu (jako je např. NetNewsWire), dále v prohlížeči Chrome od Googlu, v smartphonech od Nokie s OS Symbian nebo třeba v Web OS od Palmu.

WebKit2 má být od základu přepracovaný, aby podporoval model odděleného běhu, tak aby při práci na webu jednotlivé procesy (např. JavaScript, zpracování HTML atd.) byly od sebe zcela separované. S tímto přístupem přišel už Google ve svém browseru Chrome, nicméně zapracování technologie oddělených procesů přímo do frameworku WebKit umožní využití tohoto přístupu i u dalších aplikací. Výsledkem pak má být zejména větší bezpečnost a stabilita, neboť pád jednoho procesu nijak neovlivní procesy jiné.

Příklad přináší právě Chrome od Googlu, kde pád jednoho panelu nezpůsobí pád panelů ostatních. Naopak například u konkurenčního Firefoxu od Mozilly dojde v takovém případu k pádu celého prohlížeče, i když Mozilla podle svých slov také intenzivně pracuje na této funkcionalitě, nicméně vývoj jde pomalu, neboť ta vyžaduje přepsání enginu prohlížeče od samých základů. Je možné, že právě práce vývojářů Googlu byla podnětem i pro inženýry Applu, aby separovaný běh procesů zařadili přímo do enginu WebKit.

Podle dostupných informací ovšem nebude WebKit2 kompatibilní s API, které se používaly pro původní WebKit, takže není možné jednoduše stáhnout nový framework a začít pomocí něj surfovat. Wiki věnovaná WebKitu2 ovšem slibuje, že v blízké budoucnosti by se měly objevit základní aplikace pro práci na webu a testování nového enginu.