Hlavní navigace

WGA - protipirátská ochrana systému Windows XP

14. 3. 2007

Sdílet

Uživatelé Windows sice mohou nastavit systém tak, aby ignoroval updaty microsoftí protipirátského systému, avšak varování Windows Genuine Advantage budou zobrazována při každé aktualizaci

CS24

Uživatelé Windows sice mohou nastavit systém tak, aby ignoroval updaty microsoftí protipirátského systému, avšak jen tak se ho nezbaví, protože varování Windows Genuine Advantage (WGA) o pravosti či nepravosti systému budou zobrazována vždy, když bude tato součást aktualizována.


WGA Notifications, tedy právě tu část zodpovědnou za neustálé zobrazování varovných zpráv v případě pochybností o pravosti operačního systému, nelze odstranit z listu aktualizací, ani když si uživatel nastaví co nejpřísnější parametry automatických aktualizací. Tato součást systému byla znovu aktualizována 21. února a pokud byl uživatel natolik pozorný, že ji odmítl, tak ho o ní systém automatických aktualizací nebude již nadále informovat, ovšem jen do chvíle, kdy bude vypuštěna další nová verze WGA.

Někteří méně šťastní uživatelé ovšem varování přehlédli a nyní si stěžují Microsoftu, že WGA varování se jim znovu začala zobrazovat. Tato varování se zobrazují při startu systému i při jeho chodu, jsou rozhodně dost těžko k přehlédnutí. Ve Windows XP je WGA Notifications volitelnou součástí, i když se jí lze vyhnout jen poměrně těžko, avšak ve Vista je tato součást od začátku obsažena v Software Protection Platform a nelze se jí zbavit.

WGA i její podčást WGA Notifications vzbuzují pozornost již od svého vzniku, zejména protože nejednou označí za nelegální software i kopii zcela legální. Například pokud je k aktivaci Windows použit chybný klíč, což nemusí být chyba uživatele. Microsoft některé stížnosti vyslyšel a od loňského června provedl ve WGA řadu změn, například snížil frekvenci, s níž systém kontaktuje MS server za účelem ověření pravosti. Na druhou stranu ještě před loňským červnem bylo možno WGA z XP odebrat, po té to již možné není.

Grafika: www.asisupport.com

- - Alexandr Radecký