Hlavní navigace

Wi-Fi pro domácnost

1. 1. 2007

Sdílet

Router s mnoha funkcemi AirLive WMM-3000R V malých firmách a ostatně i v domácnostech se často sejde více než je...


Router s mnoha funkcemi AirLive WMM-3000R


V malých firmách a ostatně i v domácnostech se často sejde více než jeden počítač. Je naprosto logické, že si pak uživatelé chtějí postavit malou síť, v níž by mohli nejen kopírovat data mezi jednotlivými počítači, ale také sdílet připojení k internetu. K tomuto účelu se hodí malý a cenově dostupný router. Pokud potřebujete do sítě připojit i notebook, s nímž chcete operovat po celém bytě, je výhodné zakoupit router vybavený i technologií Wi-Fi tedy kombinaci, kterou mnozí výrobci označují jako "domácí bránu". Jedním z takových produktů je i výrobek společnosti Ovislink s označením AirLive WMM-3000R.
Kompaktní bezdrátový router s rozměry 160 x 115 x 30 mm a hmotností 210 g potěší již při vybalení povedeným designem v modré barvě. Praktické informační kontrolky umístěné na čelní hraně tradičně informují o stavu zařízení zda je aktivní, zda jsou připojeni klienti LAN, jakou rychlostí a zda se právě přenášejí data. Čtveřice RJ-45 konektorů pro připojení síťových zařízení LAN (počítačů, ale například též síťových disků) je tradičně umístěna na zadní straně přístroje. Pátý konektor slouží pro připojení WAN tedy internetového připojení (obvykle jej zapojíte na kabelový či ADSL modem, případně do domovního LAN rozvodu). Pro bezdrátovou komunikaci standardem Wi-Fi 802.11b/g je zařízení vybaveno dvojicí antén, které lze díky šroubovacím konektorům nahradit výkonnějšími či směrovými alternativami. Výhodou WMM-3000R je rovněž podpora technologie MIMO-G, jež zajišťuje nižší útlum signálu vlivem vzdálenosti od routeru (v porovnání s produkty, které MIMO nepodporují). V praxi jsme router zkoušeli jak přímo v redakci, tak i v běžném panelákovém bytě, kde se nachází mnoho rušivých elementů (železobetonové překlady, zapnuté domácí elektrospotřebiče atd.). Bez jakéhokoliv problému jsme se mohli s bezdrátově připojeným notebookem pohybovat po celém bytě 3+1 bez poklesu kvality signálu i bez snížení přenosové rychlosti. Všude po bytě (dokonce i za zdmi) jsme měli k dispozici připojení s výkonem 54 Mb/s. Samozřejmě, je potřeba upozornit, že výsledný datový přenos nezávisí pouze na routeru, ale i na integrované Wi-Fi kartě v notebooku. Pokud bude karta nekvalitní a s nízkým dosahem, pak vám nepomůže sebelepší bezdrátový produkt.
Router se konfiguruje zcela klasicky pomocí webového prohlížeče. Zařízení podporuje veškeré technologie, na něž si jen vzpomenete (DHCP, PPTP, L2TP, PPPoE, statické adresy, WINS, WPA, WPA2, WEP, DMZ, XR, Wake-On-LAN, 802.11e a WMM Wi-Fi MultiMedia atd.). Pro nejnáročnější uživatele nechybí ani ochranný (konfigurovatelný) systém Firewall s možností zasílat upozornění správci sítě e-mailem.

Airlive WMM-300R

duální anténa
dokumentace v češtině
technologie MIMO
Cena vč. DPH: 2 052 Kč
K testu zapůjčila firma: 100MEGA Distribution, www.100mega.cz

Autor článku