Hlavní navigace

Will Rock

28. 10. 2003

Sdílet

Další budgetová first person akce, jdoucí ve stopách slavného Serious Sama. Máte-li rádi bezduché střílečky s přesilou krvelačných nepřátel, neměli byste si aktuální Will Rock nechat ujít. Rozhodně však nepatří mezi špičku dnešní doby.

Unavuje vás neustálé ukrývání za rohem, opatrné plížení kolem nepřátel a počítání nábojů v zásobníku? Tak toho na chvilku nechte. Vždyť je to tak prosté – stačí popadnout polní lopatku a vrhnout se po hlavě do starobylého řeckého chrámu. Prostě se na chvíli utrhněte ze řetězu a pořádně si to užijte.



Akční hra Will Rock od vývojářského studia Saber Interactive se vrací ke kořenům svého žánru – neohrožený hrdina, arzenál čítající desatero zbraní (dobrá, plus granáty, takže vlastně jedenáct), jednoduchý příběh, spousta nepřátel, kteří moc rozumu rozhodně nepobrali, impozantní závěreční bossové... Nepřipomíná vám to něco? Ano, narážíme na zábavnou střílečku Serious Sam. Will Rock jej kopíruje do nejmenších detailů, dokonce včetně jeho budgetové ceny. Zpočátku jsme k němu tedy přistupovali jako k bezostyšnému plagiátu bez špetky vlastních nápadů, ale postupně jsme si museli tenhle názor trošku upravit. Ono na té hře opravdu něco je.



V zajetých kolejích

Kdo si myslí, že vědci vedou nudný život bez kapky vzrušení, tak je pěkně na omylu. Vezměte si třeba hrdinu této hry, který se účastní archeologické expedice. Ani se nenaděje, a jeho výlet do Řecka se změní v boj se starými antickými bohy oživenými skupinou fanatiků a v cestu za osvobozením krásné dcery vedoucího výpravy. Ponechme stranou základní premisu, na níž Will Rock staví celou zápletku – totiž že obyvatelé Athén si po dlouhá století nevšimli vchodu do tajného chrámu – a podívejme se, proč by měla tahle střílečka stát za vaši pozornost.

Co si budeme nalhávat, herní systém mnoho překvapivých momentů neukrývá. Prostě procházíte lokacemi, kosíte vše, co se vám připlete do cesty, sbíráte lékárničky a munici a prst z tlačítka pro střelbu sundáte jen v okamžiku, kdy se potřebujete napít (a často ani to ne). O mírné oživení se postará pouze trojice titánských sil, které vám propůjčí bájný Prométheus výměnou za jisté množství nasbíraných pokladů. Mohlo by se zdát, že možnost zapnout si v libovolný okamžik nesmrtelnost, nadlidskou rychlost nebo násobení způsobeného zranění je docela slušný nápad, ale uvědomme si, že to vlastně jen variace na běžné power-upy. Takže nic nového pod sluncem.



K boji připravit!

Nikdo také neříká, že je Will Rock bůhvíjak inovativní. To v žádném případě. Ale je zábavný. A o to se stará především zbraňový arzenál, nepřátelé a design misí. Mohlo by se zdát, že například u zbraní toho moc nového vymyslet nejde, ale v Saber Interactive se překonali. Zpočátku vás sice čekají jen klasiky v podobě pistole, brokovnice a samopalu, pak se však začne blýskat na lepší časy. K okamžité likvidaci se hodí například neuvěřitelně silný minigun (pro neznalé – rotační kulomet) nebo příruční atomovka, kdo však myslí dopředu a ještě se rád pobaví, ten si jistě zamiluje kuši s hořícími šípy, kyselinovou pušku nebo skvělou „medusa gun“, která změní protivníky v pěknou ukázku kamenické práce. Na každý typ nepřátel zabírá lépe jiná zbraň, takže především ve větší skrumáži si užijete listování arzenálem dosyta.

A proti komu že budete bojovat? Především proti oživlým potvorám z řeckých bájí a pověstí. Najdete zde Amora, kentaury, fauny, minotaury, jednooké kyklopy a mnohé další. Nechybějí ani kostlivci, řadoví vojáci a zástupci zvířecí říše. Jen se nemůžeme ubránit dojmu, že Kerberos měl původně hlavy tři. Jednu asi ztratil cestou z podsvětí… Nejedno nemilé překvapení vám také připraví zdejší sochy – projdete kolem nich netušíce nic špatného, a najednou hop, ty kusy otesaného kamene seskočí z podstavců a začnou vám jít po krku. No řekněte, není to nádhera?



Antické trampolíny?

Jak jsme již prozradili o něco výše, klobouk musíme smeknout i před designem misí. Alespoň některých. Mapy jsou sice často vytvořené docela předvídatelně, ale jsou vždy dostatečně variabilní, aby vás nenudily. Kamenolom, podzemní město v lávovém jezeře, obří citadela nebo zatopený chrám jsou jenom některé z těch, na něž určitě jen tak nezapomenete. K překonávání překážek vám většinou bude stačit najít tu pravou skulinku ve zdi nebo prostě pozabíjet všechny nepřátele v okolí, ale občas budete muset experimentovat i s trampolínami, katapulty a dalšími dobývacími stroji. Výsledek vypadá rozhodně zajímavě.

To samé bohužel nelze říct o technickém zpracování. Není sice špatné, ale kdo má v paměti zmíněného Serious Sama, toho Will Rock asi zklame. Místo přehršle nádherných efektů vás čeká engine, o kterém můžeme říct jen to, že je navzdory některým chybkám plně funkční. Mohli bychom si povzdechnout, že to mohlo dopadnout o poznání lépe, ale uvědomme si, že to také mohlo být neskonale horší.



Krysy kam se podíváš

Některé zásadní slabiny však najdeme i v samotném herním systému. Tvůrci si nedokázali docela dobře poradit s vyvážením jednotlivých vln nepřátel, které se na vás postupně valí v různých arénách a jiných otevřených prostorech. Nemáme nic proti tomu, když se soupeři objevují nečekaně z čistého vzduchu – na to jsme si zvykli už u Serious Sama. Ale když musíme odolávat pěti zcela identickým náporům vybuchujících krys, začíná to být docela nuda. A protože je Will Rock o poznání jednodušší než jeho vzor, stává se tu a tam z likvidace nepřátel nepříjemný stereotyp. A to je to nejhorší, co může akční hru potkat.

Nemělo by vás nijak zaskočit, že Will Rockem proběhnete za pouhé dva večery; jedná se přece o budgetový projekt. Dobu strávenou u počítače se tvůrci pokusili trosku prodloužit multiplayerem, ale ten je stejný jako zbytek hry: docela zábavný, ale nijak objevný. Jestliže se tedy Will Rock v našich krajích objeví za sníženou cenu, můžete si ho zkusit. Nebudete-li od něj čekat zázraky, pobaví vás. A jestli se vám nebude chtít za něj utrácet... inu což - na trhu je spousta lepších akcí.





Výrobce: Saber Interactive

Vydavatel: Ubi Soft

Minimální konfigurace: CPU 500 MHz, 128 MB RAM, HDD 750 MB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 800 MHz, 256 MB RAM, HDD 750 MB, 3D karta 64 MB

Multiplayer: ano

Internet: http://www.will-rock.com

Verdikt: Will Rock nakonec není tak bezduchou kopií Serious Sama, jak jsme se obávali. Přesto je to pořád jen „tupá střílečka“, i když docela zábavná.



Hodnocení: 65 %