Hlavní navigace

Windows 7 beta 1 již ke stažení: Co přináší nového?

9. 1. 2009

Sdílet

Od dnešního dne má být k dispozici už i oficiálně ke stažení první betaverze chystaného operačního systému Windows 7. Nicméně Microsoft omezí jak počet jejích stažení, tak i funkčnost tohoto buildu a to do 1. srpna 2009. Co tato verze přináší nového?

Jak se dalo očekávat, Steve Ballmer o Windows 7 hojně mluvil ve své zahajovací řeči ku příležitosti zahájení veletrhu CES 2009 (viz obrázek nad článkem) a i když je první beta verze veřejná, bude k dispozici jen pro 2,5 miliónu stažení a Ballmer vyzývá všechny, kdo si jí chtějí vyzkoušet, aby tak určitě učinili a podle něj se bude jednat údajně o nejlepší operační systém, který Microsoft vytvořil.

Beta verze vyžaduje PC s procesorem na frekvenci minimálně 1 GHz, 1 GB operační paměti, 16 GB volného místa na disku a také grafickou kartou s podporou DirectX 9 a 128 MB paměti. Ballmer však varoval, že nároky finální verze se budou lišit. Beta 1 také podporuje pouze upgrade z Windows Vista SP1 a Microsoft zatím neupřesnil další cesty, jak bude možné na Windows 7 upgradovat, až budou dokončeny a také upřesnit počet dostupných edic. Ballmer jen dodal, že Windows 7 beta 1 jsou zhruba ekvivalentní Vistě ve verzi Ultimate.

Pro stažení ze stránek Microsoftu (http://www.microsoft.com/windows/windows-7) je k dispozici jak 32bitová, tak i 64bitová testovací verze Windows 7 (v pirátských sítích byla od poloviny prosince dostupná jen 32bitová) a angličtině, němčině, japonštině, arabštině a hindštině. Další jazykové verze přijdou při dokončení produktu. K instalaci bety je nutnAero Peeká DVD mechanika a prázdné médium, na nějž se vypálí instalační image.

Co se týká nových funkcí, které beta 1 přináší, je to na první pohled nový taskbar (panel pro rychlé spuštění) s poměrně velkými ikonami, který klade důraz na snadnou správu, spouštění a přepínání mezi okny a aplikacemi. Standardně je z něj přístupný Internet Explorer, Windows Explorer a Media Player, které zde mají svoji ikonku. Nicméně uživatelé si sem mohou dodat i vlastní ikony. Oproti dřívějším verzím Windows tyto ikony však slouží i ke správě aplikací a například při otevření několika oken v Internet Exploreru se zde v náhledech ukazují obsahy jednotlivých oken. Případně je možné přepnout i na textový výpis. Další vlasnostní je takzvaný jumplist, v němž jsou vypsány akce nebo předměty asociované k určitým aplikacím. Ten je možné vyvolat kliknutím pravého tlačítka myši na taskbar. Dá se tak zobrazit například historie naposledy otevřených souborů či shlédnutých webových stránek. Vylepšení se dočkalo také grafické rozhraní Aero, které umožňuje prostřednictvím funkce Aero Peek nahlížet i pod otevřená okna (viz obrázek vlevo).

Podle testů kolegů z amerického Computerworldu betaverze Windows 7 pracuje překvapivě svižně (což u beta verzí není vždy běžné), je velmi stabilní a jak bylo slibováno, je také kompatibilní s většinou stávajících aplikací, které pracovaly pod Vistou. Podle všeho již kód Windows 7 obsahuje většinu plánovaných funkcí a nyní se Microsoft bude pravděpodobně soustředit hlavně na odstranění chyb a nedostatků, které budou objeveny.

CS24

 

V nedávné době se také objevily informace o tom, že Microsoft umožní uživatelům Visty, kteří si tento operační systém zakoupí spolu s počítačem v druhé polovině letošního roku, zcela bezplatnou aktualizaci na Windows 7. Více najdete v článku Microsoft nabídne uživatelům Visty bezplatnou aktualizaci na Windows 7.