Hlavní navigace

Windows 7 na netbooku zkracují životnost baterie až o třetinu

27. 8. 2009

Sdílet

U netbooků běžících s novým operačním systémem Windows 7 od Microsoftu byla prokázána až o třetinu nižší životnost baterie, než je tomu u přístrojů fungujících pod starším OS XP.

Ještě nedávno přitom Microsoft proklamoval velkou energetickou úspornost tohoto systému.

Nedávno provedený zátěžový test amerického magazínu Laptop ukázal, že výdrž testovaného netbooku (značky Toshiba) klesla až o 2,5 hodiny, běžel-li namísto na běžně používaných XP na nejnovějším systému Windows 7 od Microsoftu. Životnost baterie tak poklesla téměř o 30 procent. Konkrétní časy jsou pak 6:53 s Windows 7 a 9:24 u XP.

Se stejným závěrem přišel i web Tom's Hardware, který svůj test uskutečnil na světově nejprodávanějším netbooku Aspire One od Aceru. Při běhu přístroje pod RC (Release Candidate) verzí systému Windows 7 baterie vydržel opět o 2,5 hodiny méně, než při stejném provozu s Windows XP Service Pack 3. Při nízkoenergetickém klidovém stavu se životnost snížila z 8:28 na 5:54.

Dlouhá životnost baterie je u netbooků jedním z hlavních prodejních znaků, také kvůli jejich vysoké přenositelnosti. Mnoho výrobců výrazně upravuje své netbooky tak, aby na jedno nabití vydržely běžet celý pracovní den či dokonce i déle.

Microsoft přitom již dříve slíbil, že u laptopů běžících se systémem Windows 7 výrazně klesne jejich celková spotřeba energie, konkrétně mluvil až o 11procentním zlepšení oproti systému Vista. Toho chtěl dosáhnout optimalizací spotřeby a spolupráce s hardwarem a také vylepšením kernelu, takže procesor by mohl přejít rychleji do klidového stavu, není-li využíván, a obecně by tak pracoval mnohem efektivněji. Podrobnější informace o proklamovaných energetických výhodách systému Windows 7 naleznete v článku Windows 7 slibují výrazně nižší spotřebu energie.

Mluvčí společnosti se odmítl vyjádřit k nedávným recenzím a zprávám, pouze poukázal na tzv. bílý papír, naposledy aktualizovaný 23. června 2009, ve kterém Microsoft radí vývojářům ovladačů a hardwarovým inženýrům, jak optimalizovat svůj hardware a komponenty pro lepší výdrž baterie při běhu přístroje pod Windows 7.

Samozřejmě, výdrž baterie pod Windows Vista byla vždy všeobecně vnímána jako horší než při běhu pod XP. Také proto mj. nebylo možné použít Windows Vista pro netbooky. Microsoft nicméně slibuje, že zatímco stávající netbooky s Windows XP nemusí být pro Windows 7 optimální, budoucí modely dodávané s předinstalovaným systémem Windows 7 nakonec budou mít stejnou či delší životnost baterie než tomu bylo v případě XP.