Hlavní navigace

Windows OneCare likviduje e-maily v Outlooku

10. 3. 2007

Sdílet

Microsoft přiznal, že chyba v zabezpečovacím programu Windows Live OneCare je příčinou zmizení emailů v poštovních programech Microsoft Outlook a Outlook Express. Na opravě se pracuje .

CS24

Chyba byla nahlášena před šesti týdny na fóru technické podpory OneCare a na její opravě se pracuje. Chyba se prakticky se projevuje v tom, že když nalezne OneCare v poště škodlivý software, odstraní celý datový soubor obsahující veškerou poštu - .pst v Outlooku a .dbx soubory v Outlook Express. To je méně fatální u druhého zmíněného programu, protože tam každý datový soubor představuje jednu složku s elektronickou poštou, v Outlooku je však vše uloženo v jednom souboru. Problém se týká programů Outlook 97 a Outlook 2000 a také Outlook Express ve Windows XP.


Chyba se objevila poté, co byl OneCare aktualizován. Není to poprvé ani naposledy, co u produktu Microsoftu jedna aktualizace sice nějaké chyby opraví, jiné ale přidá, načež je třeba vydat záplatu k opravení záplaty.

Postižený, který tyto chybu nahlásil, popsal svůj chmurný zážitek tak, že provedl plánovaný update OneCare a následně plné skenování disku proti "škodlivostem". S dobrým pocitem, že učinil krok k ochraně svého počítače proti nežádoucím vetřelcům, poté spustil Outlook, ovšem místo pošty ho uvítala chybová hláška říkající, že nelze najít soubor outlook.pst . Jaká ironie, že tímto byl obsah jeho počítače poškozen mnohem více, než to kdy dokázal nějaký virus či spyware.

Od té chvíle se ovšem situace nezlepšila, ačkoli jeden z moderátorů k příspěvku dopsal, že podobná chyba se u OneCare objevila již před devíti měsíci (!).
Naštěstí reakce Microsoftu přišla a stálo v ní, že když OneCare antivirus najde v některé z emailových příloh škodlivý kód, dá .pst či .dbx soubor do karantény, takže tento se může jevit jako smazaný. Naštěstí lze soubory z karantény získat zpět.

Toto je jen jedna z nepříjemností pronásledujících OneCare. Minulou středu skončil OneCare na posledním místě ze 17 hodnocených antivirů v testu AV Comparatives (www. avcomparatives.org). V únoru musel Microsoft vydat záplatu opravující kód skenování škodlivých programů (malware) v OneCare, i v jiných svých programech, protože jinak by mohl útočník získat kontrolu nad počítačem tak, že prostě OneCare „zásoboval“ PDF soubory se škodlivým kódem uvnitř.

Ilustrační foto: www.noh.ro

- - Alexandr Radecký