Hlavní navigace

Windows XP: Jak velcí výrobci reagují na ukončení jejich prodeje?

17. 6. 2008

Sdílet

V reakci na oficiální ukončení prodeje operačního systému Windows XP budou velcí výrobci nabízet dále Windows XP jen jako možnost downgrade z Visty nebo z jejich počítačů tento populární systém úplně vymizí. Jak konkrétně ukončení bude vypadat a jak se situace u jednotlivých výrobců liší?

V reakci na oficiální ukončení prodeje operačního systému Windows XP budou velcí výrobci nabízet dále Windows XP jen jako možnost downgrade z Visty nebo z jejich počítačů tento populární systém úplně vymizí. Jak konkrétně ukončení bude vypadat a jak se situace u jednotlivých výrobců liší?

Na tuto otázku se redaktoři amerického Computerworldu ptali zástupců čtyř největších světových výrobců počítačů – firem HP, Dell, Acer a Lenovo. Oficiálním dnem ukončení prodeje Windows XP je 30. červen 2008, ovšem počítače vyrobené do tohoto data budou moci být následně prodávány až do vyčerpání zásob. Společnosti HP, Acer a Lenovo budou přijímat objednávky na počítače s Windows XP až do posledního dne, tedy do 30. června. Dell ukončí příjem objednávek již zítra, 18. června. Ovšem většina z těchto výrobců dále bude nabízet downgrade z vyšších edic Windows Vista na Windows XP.

Jednotlivé společnosti o svých plánech prozradily konkrétně následující:

HP stále nabízí Windows XP na vybraných modelech notebooků, hráčských zařízeních i byznys produktech a tak bude činit až do 30. června 2008. Nabídka na downgrade z Visty však platí u HP již od srpna 2007 a podle slov mluvčí společnosti bude společnost tímto způsobem nabízet Windows XP do 30. června 2009, tedy ještě rok po skončení oficiálního prodeje.

Dell ukončí příjem objednávek na počítače již 18. června a tento termín je „poslední šancí“, do kdy se musí zákazníci rozhodnout, zda chtějí počítač s předinstalovanými originálními Windows XP nebo Windows Vista. Nicméně i po té bude možné u Dellu zakoupit počítače s Windows XP, nicméně se bude jednat o downgrade Visty a takovéto počítače budou dodávány s instalačními médii novějšího operačního systému, takže uživatelé budou mít možnost jej kdykoliv na svůj přístroj nainstalovat. Dell navíc nespecifikoval, jak dlouho bude tuto nabídku umožňovat, ale podle dřívějších zpráv by tomu mělo být tak dlouho, dokud Microsoft bude downgrade Visty umožňovat.

Acer se k možnosti downgrade Visty na Windows XP na svých počítačích (resp. noteboocích) vůbec nevyjádřil a pro něj platí definitivní termín prodeje 30. června, takže po té již nelze příliš počítat s tím, že by si uživatelé mohli u této firmy objednat počítač, na němž budou jakýmkoliv způsobem předinstalovaná „xpéčka“

Lenovo nejprve zveřejnilo datum ukončení prodeje již 15. června, ale po ověření došlo k jeho revidování na 30. červen. U firmy Lenovo také funguje program downgrade z Visty a to až do 31. ledna 2009. Společnost Lenovo pak nebude v případě downgrade údajně nahrávat Windows XP na počítače přímo ve svých továrnách, ale pošle s nimi instalační média, která uživatel bude moci sám použít i pro další reinstalace tohoto systému.
Nenechte si ujít:
Uživatelé bojují za prodloužení prodeje Windows XP

Windows XP: do kdy budou v prodeji?

Vista má stále stejného rivala – Windows XP

Microsoft vyvíjí od základů nový operační systém

30. červen ovšem není „dead line“ pro všechny výrobce, neboť malé prodejny a firmičky, vyrábějící počítače na zakázku, budou moci počítače s Windows XP prodávat až do 31. ledna 2009. Pro levné netbooky a nettopy je navíc prodej oficiálně prodloužen až do konce června 2010, jak jsme již informovali v článku Windows XP: Další ústupek v prodloužení jejich prodeje.