Hlavní navigace

Windows XP: Microsoft chce ještě více znepříjemnit život pirátům

28. 8. 2008

Sdílet

Společnost Microsoft ohlásila, že aktualizuje svůj protipirátský software, obsažený ve Windows XP Professional, aby více znepříjemnila jejich používání těm, kdo používají nelegální kopii tohoto systému.

Společnost Microsoft ohlásila, že aktualizuje svůj protipirátský software, obsažený ve Windows XP Professional, aby více znepříjemnila jejich používání těm, kdo používají nelegální kopii tohoto systému.

V poměrně dlouhém blogovém příspěvku na stránkách WGA (Windows Genuine Advantage) informoval Alex Kochis, produktový senior manažer Microsoftu, o změnách ve WGA notifikaci, což je komponenta, která zobrazuje uživatelům zprávy o tom, že byl detekován pirátský operační systém.

Aktualizace by měla nyní fungovat podobně jako u Visty se SP1 a mimo jiné by měla neustále zobrazovat hlášku o pirátské verzi systému v pravém dolním rohu (viz obrázek na konci článku), dále upozorňovat v systémové liště a také automaticky měnit uživatelsky nastavené pozadí Windows na černé.
Předchozí varování před pirátskou verzí Windows se omezovalo jen na zprávu při přihlašování (což zůstane i nyní) a na periodické zobrazování hlášky v malé bublině. Kochis změny hájí tím, že černé pozadí podle něj lépe upozorní na trvalé oznámení o nelegálnosti systému na ploše. Microsoft dále tvrdí, že snaha, kterou vložil do WGA přinesla omezení pirátských verzí Windows, ale mnoha uživatelům se tento postup příliš nezamlouval.

Změna se kromě Windows XP Professional dotkne i dalších produktů, které jsou na nich založeny, jako je Windows Media Center či Windows Tablet. U Windows XP Home k žádné změně nedojde. Nová hláška se uživatelům začne zobrazovat od tohoto týdne, pokud provádí automatické aktualizace nelegálního systému, i když Microsoft přiznává, že bude trvat několik měsíců, než bude nový protipirátský systém distribuován všem uživatelům.



Viz také:
BSA: Písma se užívají nelegálně ještě časteji než software
Windows Vista Service Pack 1 nepůjde spustit na cracknutém systému

Autor článku