Hlavní navigace

X2: The Threat

4. 4. 2004

Sdílet

Máte-li rádi propracované vesmírné simulátory, nenechte si ujít aktuální pokračování legendárního X-Beyond the Frontier. Stejně jako předchozí titul je i tato novinka určena především skalním fandům tohoto žánru. Nabízí však nezapomenutelný zážitek.

V době, kdy hrají prim poměrně krátké a po všech stránkách zjednodušené tituly, se objevuje klenot, který bourá všeobecné představy o trháku počátku třetího tisíciletí.



Na světlo boží se dostává úzce specializované dítko německého vývojářského týmu EgoSoft, jež pokořuje doposud vydané vesmírné simulátory a nasazuje vysokou laťku všem nadcházejícím. Nese název X2: The Threat, a pokud si ho pustíte k tělu, stane se vaším pánem a vy pouhými otroky slabé vůle. Otázka „Hrát, či nehrát?“ bude navždy zapovězena.



Kruté začátky

Ti, kteří se raději než v kokpitu obyčejné stíhačky prolétnou v mezigalaktickém transportu, mají jistě v paměti legendární hru X-Beyond the Frontier z roku 1999, doplněnou vynikajícím datadiskem X-Tension. Oba tituly se těšily a stále těší veliké oblibě, takže není divu, že se autoři rozhodli pro tvorbu zbrusu nového pokračování, jež obléká stařičký svět X-Universe do moderního kabátku. Je s podivem, že X2: The Threat se i v dnešní době striktně drží zásad svých starších sourozenců a nenechá se strhnout širokou masou zjednodušených titulů. Za to patří vývojářům dík, i když hardcore vesmírný simulátor může svým neuvěřitelně detailním zpracováním většinu průměrných hráčů odradit. Odsouzení celého titulu kvůli několika frustrujícím hodinám by však v tomto případě nebylo fér.

Děj nového X2: The Threat je zasazen do doby pětadvacet let po událostech předchozí hry, kdy ostřílený Kyle Brennan čelil nepřátelské rase počítačových Xenonů. Tentokrát však nepovedete kroky starého známého, nýbrž se ujmete mladíka Juliana, piráta tělem i duší. Během zdlouhavé úvodní animace se snaží ukrást vesmírnou loď a je společně se svým parťákem dopaden. Při převozu do vězení ho ale vysvobodí vlivný Ban Danna z Argonské federace a zajistí mu místo ve společnosti TerraCorp. Brzy zjistíte, že ji založil již zmiňovaný Kyle, ke kterému vás váže nejen společné pátrání po ztracené cestě na planetu Zemi.



On-line v off-line verzi

Před začátkem hry si zvolíte ze čtyř stupňů obtížnosti, ale i ten nejlehčí vám dá pořádně zabrat, pokud si poctivě neprojdete tréninkovými misemi a neotestujete své schopnosti v připravené bojové simulaci. X2: The Threat bohužel postrádá uživatelsky příjemný interface, a tak vám ovládání přejde do krve až po pár hodinách usilovného snažení. Ovšem jakmile se vám to podaří, budete se ve vesmíru cítit jako ryba ve vodě. Nutno podotknout, že manévrování s vesmírnými plavidly v této hře není pomocí myši a klávesnice tak příjemné jako v úspěšném Freelanceru, a tak se pořádný forcefeedbackový joystick stává doslova nutností.

Když se tedy seznámíte s ovládáním a odbudete si několik prvních transportních úkolů, budete muset proniknout hlouběji do hry. Brzy poznáte, že to nebude zdaleka tak jednoduché jako v případě ostatních titulů. Zjistíte, že X2: The Threat nabízí spoustu možností a hraje se podobně jako některé on-line projekty. Postup probíhá velmi, velmi pomalu, a i kdybyste se chtěli oprostit od všech vedlejších činností a sledovat pouze příběhovou linii, musíte si zajistit pravidelný příjem drahocenných kreditů a pořídit si podstatně odolnější kocábku. Základem všeho je vývoj, růst vašich schopností, majetku a slávy. S počátečním průzkumnickým strojem zkrátka díru do světa neuděláte, a to jste ještě neviděli obávanou rasu Khaaků. Nezbývá tedy než se vrhnout do boje o vlastní místo ve vesmíru.



Svoboda! Svoboda!

Málokterá hra nabízí takovou volnost, jakou poskytují vývojáři z EgoSoftu v X2: The Threat. Po chvíli hraní vyvstává určitá podobnost s vynikajícím epickým RPG The Elder Scrolls III: Morrowind. Zde je však možnost oproštění od příběhu ještě mnohem propracovanější než ve fantastickém světě hrdinských činů od mágů z Bethesdy. Autoři kladou důraz na absolutní svobodu a možné uplatnění v mnoha oblastech, přičemž si nemusíte volit žádné povolání. Nové pokračování úspěšné série z prostředí X-Universe je svým způsobem tak trochu RPG, neboť všechny vaše činy vedou k osobnímu ohodnocení a okolí na ně adekvátně reaguje. Sice nás naštvalo, že nechtěný náraz do jiné vesmírné lodi může vést k okamžitému útoku, ale to je jediná výtka, kterou k této části hry máme.

Vesmír X2: The Threat se skládá z více než stovky sektorů, jejichž pouhé prozkoumání zabere několik dnů. Tyto oblasti jsou rozděleny mezi staré známé národy (Argon, Boron, Split, Paranid, Teladi), některé ovládají zákeřní piráti a zbytek patří nepřátelským Xenonům a neznámým Khaakům, jež představují novou hrozbu. Ve většině lokací najdete různé továrny, doly a vesmírné farmy, vyrábějící určitý druh zboží. X-Universe má svůj vlastní život a může se chlubit fungující ekonomikou.



Obchoduj, bojuj, buduj, mysli

Na začátku jste ztraceni jako jehla v kupce sena a nezbývá než se řádně zviditelnit. Nabízí se například plnění náhodně generovaných úkolů, jež můžete převzít ve všech vesmírných stanicích. Budete vozit pasažéry, transportovat objednané zboží a provádět další jednoduchou činnost, za kterou však zpočátku dostanete velmi mizerně zaplaceno. Krom toho máte k dispozici i zajímavější úkoly (například sběr ingrediencí na tvorbu léku nebo vyhlídkový let vesmírem), ale možnost výdělku je zde poněkud nevyvážená. Alespoň si zvýšíte schopnosti a reputaci, a časem tak získáte přístup k velice slušně placeným džobům.

Nebudete-li chtít nikomu posluhovat, můžete se vrhnout třeba na obchodování. Pořídíte si transportní lodě a na základě měnící se nabídky a poptávky budete putovat vesmírem a převážet zboží i drahocenné suroviny. Když vás tato záslužná a poměrně výnosná činnost přestane bavit, pořídíte si vlastní továrnu či těžební stanici, umístíte ji na strategicky výhodné místo a necháte ji vydělávat za vás. Fantazii se zkrátka meze nekladou. X2: The Threat ostatně nemusíte hrát jako simulátor – můžete si vytvořit zajímavou ekonomicko-budovatelkou strategii. V tu chvíli byste se ale připravili o lákavé souboje, které sice malinko trpí nepovedenými fyzikálními vlastnostmi vesmírných plavidel, ale jinak do hry neodmyslitelně patří. Velení obrovské bojové lodi se spoustou nastavitelných palebných věží a v doprovodu desítek těžkých stíhaček je zaslouženou odměnou za počáteční trapné šetření každičkého kreditu. A to nehovoříme o spoustě možných vylepšení a přídavných modulů do více než sedmdesáti různých druhů vesmírných strojů.



Vesmír a jeho hranice

Autoři si nakonec zaslouží jedničku s hvězdičkou za úchvatný design všech vesmírných stanic i lodí. X-Universe rozhodně není stereotypní a nudný. Jednotlivé rasy mají vlastní styl a bojové lodě neznámých Khaaků se navíc dokáží v reálném čase skládat ve větší plavidla a zase naopak rozkládat. Vesmír v X2: The Threat je plný různých mlhovin, asteroidů, planet a dech beroucích úkazů. Hýří všemi barvami a doplněný úžasnou hudbou vás přesvědčí o tom, že audiovizuální zpracování her může být mnohem kvalitnější, než jste si ještě před několika měsíci mysleli. Naopak jako pěst na oko bohužel působí odpudivé příběhové animace, jejichž protagonisté (včetně hlavního hrdiny) vypadají jako dřevěné loutky s obrovskýma skleněnýma očima.

Přesto nemůžeme X2: The Threat hodnotit jinak než kladně. Hra je sice určena především skalním příznivcům vesmírných simulátorů, ale pokud dokážete vydržet zdlouhavý a pro někoho dokonce nervy drásající začátek, bohatě se vám odmění. Budete žasnout nad spoustou drobných detailů a náramně se pobavíte. Máte-li chuť na měsíce nefalšované zábavy v úžasném vesmírném dobrodružství kompletně v češtině, měli byste o X2: The Threat vážně popřemýšlet.





Výrobce: EgoSoft

Vydavatel: Deep Silver

Distributor v ČR: Hypermax

Lokalizace: kompletní

Internet: http://www.x2thethreat.com

Multiplayer: ne

Minimální konfigurace: CPU 800 MHz, 128 MB RAM, HDD 800 MB, 3D karta 32 MB

Doporučujeme: CPU 1,8 GHz, 512 MB RAM, HDD 1 GB, 3D karta 128 MB

Verdikt: Vynikající hardcore vesmírný simulátor, který však trpí několika nepříjemnými nedostatky.



Hodnocení: 80 %

Autor článku