Hlavní navigace

X2: The Threat - pokračování legendy

12. 4. 2003

Sdílet

Vynikající vesmírný simulátor X: Beyond the Frontier se dočká zaslouženého pokračování. Bude jím po všech stránkách vylepšený X2: The Threat, který se v současné době nachází ve fázi betatestování a již brzy zaútočí na pulty obchodů.

Německý tým Egosoft na podzim roku 1999 vydal celkem povedený vesmírný simulátor X: Beyond the Frontier, který se vyznačoval kromě zajímavého herního systému také úchvatným grafickým zpracováním. Po více než třech letech je v betatestingu jeho nástupce nazvaný X2: The Threat a jako každé správné pokračování nám přinese spoustu novinek a vylepšení.



Děj se odehrává cca 25 let po událostech prvního dílu. I když se s Kylem z X: Beyond the Frontier setkáte, hlavním hrdinou pokračování bude zcela jiná osoba, řešící jeden velký osobní problém. Za každou cenu potřebuje zjistit vše o své minulosti a původu. Úkol to není ani trošku jednoduchý. Hledání stop a indicií ho totiž často zavede na velmi nebezpečná místa. Celý vesmírný svět se vám představí jako velká fungující společnost, kde má své místo jak politika, náboženství, obchodování a doprava, tak i opačná strana mince - zloději, vrazi a piráti.



Celou hrou hýbou do značné míry peníze, bez kterých vám nikdo nic nedá, nic neopraví a ve většině případech ani nic neřekne. Proto je třeba si jich obstarat co nejvíce. Možností jak přijít k pořádnému balíku je opravdu hodně. Můžete se stát obchodníkem, pořídit si menší fabriku, nákladní vesmírný koráb a exportovat své zboží jiným rasám. Setkáte se jak se známými rasami a postavami, tak i se zcela novými přáteli i nepřáteli. Ve hře se objeví i jedna nová rasa nazvaná Khaak, patřící k těm nepříliš snášenlivým. Obchodní činnost však není jedinou náplní hry. Můžete se rovněž stát obyčejným pilotem jak dopravního, tak i vojenského letounu, můžete být třeba i objevitelem nových končin vesmíru, což vám může přinést hodně peněz, ale také dost problémů v případě, že zabloudíte a narazíte na nepřátelské jednotky. Rovněž se můžete stát lovcem zločinců či jakýmsi vesmírným policistou. Pokud vás však omrzí získávat peněžní zdroje legální cestou, můžete se klidně pustit na zločineckou dráhu a přepadávat a okrádat nejrůznější vesmírné lodě.



Nesmíte však zapomenout, že všude na vás bude čekat konkurence. Vesmírem se budou prohánět jeho obyvatelé, jak slušní, tak zákeřní a nebezpeční. Budou si prostě žít své životy a stejně jako vy se budou snažit získat z daného území co nejvíce pro sebe. Některé úkoly vás zavedou i na povrch různých planet, což nebývá u vesmírných simulátorů příliš zvykem (jednou to přijít muselo :o) a určitě to bude příjemná změna. Oproti prvnímu dílu bude více zapotřebí podnikat a získávat tak zkušenosti a prostředky na různé výpravy. Příběh má být o mnoho silnější s množstvím nečekaných zvratů a překvapení. Pilotovat budete moci velké množství lodí od malých stíhaček až po gigantické válečné stroje, jejichž celkový počet se pohybuje kolem sedmdesáti. Každá loď jde pak za nějaký ten peníz více či méně upravit - přikoupit zbraně, vylepšit štíty, upravit motory, zlepšit ovladatelnost, zvýšit nosnost atd.



Již první díl byl po grafické stránce velmi povedený. X2: The Threat se ponese ve stejném duchu, což dokazují i screenshoty. Engine hry využívá speciální technologie nazvané AQC (Automatic Quality Control), která během hry optimalizuje nastavení grafiky pro co nejlepší a nejplynulejší požitek ze hry - doufám, že to neznamená úplný konec manuálního nastavování grafiky. I když by se měla hra dostat do prodeje již v květnu 2003 (což zatím nebylo oficiálně potvrzeno), zatím nemá žádného vydavatele. Distributorem prvního dílu bylo THQ, jestli se však bude starat o vydání i druhého dílu, zatím oznámeno nebylo. Pokud autoři chtějí dodržet květnové vydání, mají tedy co dělat. Byla by škoda, kdyby se tak zajímavá hra z distribučních důvodů opožďovala.

Autor článku