Hlavní navigace

XIII Century: Smrt, nebo vítězství

12. 3. 2008

Sdílet

Historická strategie Medieval 2: Total War se stala modlou. Dokáže to i její současný soupeř z Ruska, která vás rovněž přenese na středověká bojiště z různých koutů Evropy?

Historická strategie Medieval 2: Total War se stala modlou. Dokáže to i její současný soupeř z Ruska?



Obdobím středověku se dosud zaobíralo jen několik strategií. Mezi klasiky patří samozřejmě titul Age of Empires, ale jeho vydání už je přece jen nějaký ten rok zpátky. Začátkem nového tisíciletí se objevil první díl strategické série Medieval. V něm jste mohli ovládat početné armády a ničit houfy nepřátel či dobývat města. Strategie to byla velmi úspěšná a navázaly na ni i další díly. A právě z posledního dílu série Total War čerpá nová hra týmu 1C Company nazvaná XIII Century: Smrt, nebo vítězství. Lze ji považovat za důstojného konkurenta? Po odehrání většiny misí bohužel musíme konstatovat, že vůdčí pozici Medievalu tato hra rozhodně neohrozí.



Abychom se přiznali, druhý díl Medievalu si nás v redakci naprosto získal. Opatrování měst, hradů, řešení diplomatických sporů, rozsáhlé kampaně a skvěle zpracované bitvy – tyto hlavní body ukázaly, jak by asi měla vypadat taktická strategie. Proto jsme se na XIII Century velmi těšili; ze zveřejněných obrázků se nová hra totiž velmi podobala Medievalu 2. Tady však podobnost bohužel končí…



„Boje probíhají klasickým systémem kámen, nůžky, papír. Na lučištníky pošlete jízdu, která je rozmete na kopytech. Stačí ale mít v záloze kopiníky a jízda bude v mžiku na prach.“



Pokud se podíváte na menu, zjistíte, že je zpracováno vcelku klasiky. V pozadí se promítá obraz hrdiny na koni. V menu máte na výběr od tréninku, kampaně až po síťovou hru. Každý by měl určitě začít u tréninku, i když kovaní stratégové asi ohrnou nos. Vypravěč vás pomocí nápověd naučí všechny základní fígle, různé postupy při útoku, přesuny jednotek apod.



Poté se určitě vrhnete na kampaň. Na výběr máte celkem pět kampaní za největší mocnosti své doby. Takže si zahrajete např. za Anglii, Francii či Rusko. Kupříkladu zvolíte Anglii a čekává vás nemilé překvapení – celá kampaň zabírá pouhopouhých pět bitev! Tedy abychom to shrnuli. V jedné kampani máte pět bitev, dohromady jich tedy hra nabízí pětadvacet. Po odehrání třech kampaní se vám ještě navíc odemknou další bonusové bitvy. Hra nic jiného nenabízí, žádnou strategickou mapku, žádnou výrobu jednotek. Jenom tyto mise… V průběhu kampaně se alespoň dočkáte známých bitev, například u Falkirku, kde se střetnete s udatným Williamem Wallacem, nebo u Muret a dalších. V roli německého krále se utkáte i na Moravském poli, kde budete muset vypráskat české vojáky.



Po nahrání všech potřebných dat, se spustí in-game video, které vás seznámí s danou situací. Bitvy jsou zpracovány dle historický reálií, takže se alespoň můžete přiučit v dějepisu. Před danou bitvou nic neměníte, vojáky máte dané a se složením armády nemůžete nijak hýbat. Soustředíte se tedy pouze na taktiku. Nemůžete být nijak zvýhodněni, nebo znevýhodněni. Vše je dáno předem.



Samotná bitva začíná zapauzovaná. Máte tedy čas zadat všem svým jednotkám potřebné příkazy, poté stačí stisknout [P] a jít na věc. Vojáci se začnou pohybovat a vám to na tváři vyklíčí první úsměv. Vojáci totiž při pochodu opravdu komicky kmitají nožičkami, což je patrné hlavně z dálky. Při přiblížení už to tak hrozné není. Boje probíhají klasickým systémem kámen, nůžky, papír. Na lučištníky pošlete jízdu, která je rozmete na kopytech. Stačí ale mít v záloze kopiníky a jízda bude v mžiku na prach. Ne vždy to však funguje. Při jedné situaci jsme nepřítele semkli na mostě, kde měl pouze jízdu. Neváhali jsme a poslali na něj dostatek kopiníků. Po několikaminutovém civění na obrazovku (a to ještě byla hra zrychlena) bylo naše vojsko rozmetáno. Pokud vojáci nevidí žádnou šanci v boji, vzdají se a začnou utíkat. Také se vyplatí přicházet k protivníkovi pomalu, protože při běhu se vašim jednotkám špatně drží meče a kdyby doběhly k nepříteli, tak by to za nic nestálo.



Během bitvy vám bude lézt na nervy hlavně slabá umělá inteligence jednotek. Nepřátelé jsou na tom vcelku dobře a snaží se chovat realisticky. Když například necháte jízdu číhat blízko mostu, nepřítel si toho všimne a začne podnikat rázné kroky. Co ale občas vázne, je inteligence vašich vojáků. Zadáte útok na generála, který je uprostřed vřavy. Jízda se rozběhne a… přeběhne. Zastaví se kousek dál a čeká. I když mačkáte třeba desetkrát na určený cíl, nic to s nimi nedělá a jen stojí na místě.



Průběh hraní nijak zvlášť neokoření ani hudba, jež se po celou dobu opakuje a změní se pouze v době útoku. Grafika také za moc nestojí. O to lepší je ale optimalizace, takže si zahrajete na vysoké detaily i na dnešním průměrném stroji, což je jistě velké plus. Mínusem je naopak nulový zájem započít střet ze strany počítače. Se svojí armádou se musíte dostat opravdu velmi blízko, aby se začalo něco dít. Poté nepřítel vyšle svoji jízdu, ta se s prachem na kopytech vydá vpřed, ale po pár metrech si to rozmyslí a vrátí se cvalem zpátky, to se opakuje i s pěšími jednotkami, které prostě nevědí, co dělat. Pokud najedete kurzorem na jednotku, zobrazí se u ní podrobné statistiky, které jsou ale téměř k ničemu.



Pokud dohrajete kampaně, asi se podíváte do režimu volné bitvy. Tam si můžete zahrát za spoustu zemí, mezi nimiž se nachází i malá zemička se jménem Čechy! Zde si budete moci vyzkoušet, jaké to je velet mateřským jednotkám. Moc změn od ostatních bitev ale nečekejte. Jednotky zůstávají stejné, až na hrdiny, kteří jsou pro každou stranu odlišné. Na České straně to jsou Přemysl II. Otakar a Kníže Boleslav, za Anglii se představí Eduard I. či William Longespee, za Francii potom Filip II. Zkrátka každá zastoupená země tu má svého hrdinu.



Ve hře je přítomna čeština formou manuálu a hlavně titulků, tudíž jsou všechny texty ve hře přeloženy do naší mateřštiny. Během nahrávání se tedy můžete dozvědět zajímavé taktiky z loadovací obrazovky a jsou přeložena i in-game videa, která vám nastíní následující bitvu. Čeština na nás působila vcelku dobře a žádný zásadní problém jsme v ní neobjevili.



Komu tedy XIII Century doporučit? Určitě lidem, kterým imponuje středověké období. Dále by se hra mohla hodit na přednášky historie, kde by vyučující na plátně ukazoval jak to tenkrát asi vypadalo. Nikomu dalšímu se však hra asi líbit nebude. Není ani divu. Naleznete v ní kampaň, která by měla sloužit spíše jako přídavné mise, špatnou umělou inteligenci, slabé grafické zpracování a takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Za plnohodnotnou cenu si tento titul příliš příznivců nenajde.

CS24



Hodnocení: 5,5
Žánr: real time strategie
Výrobce: 1C Company
Vydavatel: 1C Company
Distributor pro ČR: Cenega
Lokalizace: titulky, manuál
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano, max. 4 hráči
Internet: xiiicentury.1cpublishing.eu