Hlavní navigace

YouTube slibuje, že bude bránit tvůrce před AI podvody

11. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Computerworld.cz s využitím Dall-E
Připravované nástroje tvůrcům umožní a vyhledávat a odstraňovat napodobeniny jejich hlasu či tváře.

Pokud sledujete YouTube stejně často jako já, nepochybně jste byli v posledním roce zaplaveni umělou inteligencí. Náhledy generované umělou inteligencí, hlasové komentáře generované umělou inteligencí, dokonce i videa generovaná umělou inteligencí jsou nyní v kurzu. YouTube si toho však všiml a oficiálně slíbil, že bude tvůrce na své platformě chránit novými nástroji.

Nechvalně známý systém YouTube Content ID – věc, kvůli které se youtubeři děsí, kdykoli si někdo začne broukat písničku, protože nechce, aby jeho video bylo demonetizováno – se tak rozšiřuje o nové nástroje pro lov umělé inteligence. 

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

Content ID nyní dokáže vyhledávat hlasy zpěváků generované AI na základě skutečných umělců. Nástroj je v současnosti zřejmě zdokonalován „s partnery (YouTube)“, přičemž jeho zavedení se plánuje od roku 2025. YouTube zároveň uvádí, že „aktivně vyvíjí“ taky technologii, která dokáže detekovat a spravovat (čti: odstraňovat) také videa s uměle generovanými tvářemi skutečných lidí. Byť v tomto případě žádný časový rámec, kdy začne být aktivní, zatím neexistuje.

V neposlední řadě pak YouTube hodlá bojovat proti systémům, které shromažďují jeho obsah za účelem trénování modelů AI, což je v poslední době další ožehavé téma. Například společnost Nvidia je známa tím, že shromažďuje veřejně přístupná videa z YouTube k trénování svých modelů, což může být v rozporu s podmínkami YouTube.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Trénování větších modelů pro generování videí je předmětem konkurenčního boje v rámci stále konkurenčnějšího odvětví umělé inteligence, jehož aktivními účastníky jsou i YouTube a Google. 

Jednotliví uživatelé a umělci se však pravděpodobně více obávají cíleného scrapování, jehož cílem je krást a replikovat jejich podobizny. Různé nástroje, které tvrdí, že se trénují na datech YouTube, lze snadno najít a nastavit, a to i na relativně málo výkonném hardwaru.

CS24

Jak přesně tomu YouTube zabrání? Je to vůbec možné? Zatím to nebylo výslovně vysvětleno. „Budeme i nadále používat opatření, která zajistí, aby třetí strany dodržovaly podmínky naší služby, včetně průběžných investic do systémů, které odhalují a zabraňují neoprávněnému přístupu, až po zablokování přístupu těm, kteří scrapují,“ uvádí YouTube.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

Stojí za zmínku, že podmínky YouTube nebrání samotnému YouTube ani vlastníkovi, společnosti Google, zpracovávat videa na platformě pro své vlastní nástroje umělé inteligence. Ačkoli novější omezení vyžadují, aby tvůrci videí na YouTube zveřejňovali použití umělé inteligence pro syntetické obrázky, videa a hlasy, Google umožnil OpenAI scrapovat obsah YouTube bez právních námitek… protože se bál zavést standard pro nástroje umělé inteligence, které sám vyvíjí, jak uvádí dubnová zpráva New York Times.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.