Hlavní navigace

Za kolik si lze pronajmout botnet?

8. 6. 2010

Sdílet

VeriSign iDefence uvádí, že botnety si lze dnes pronajmout už od zhruba 9 dolarů na hodinu...

Záleží samozřejmě na tom, jak velký je požadovaný rozsah útoku a cena také závisí na míře technických znalostí, které použití botnetu vyžaduje. Průměrná cena za denní (24hodinový) pronájem botnetu se pohybovala okolo 67 dolarů.

Společnost VeriSign k těmto údajům došla tak, že sledovala nabídky 25 provozovatelů botnetů na 3 fórech, kde se shromažďují podvodníci. Provozovatelé botnetů kopírují činnost legitimních firem, své služby např. inzerují i bannerovou reklamou a poskytují technické podrobnosti – např. se specifikuje vektor útoku. Poskytují demonstrační ukázky, jak lze obejít i různé ochranné prvky.

Rick Howard z VeriSign iDefence uvedl, že současné útoky jsou na jednu stranu stále sofistikovanější, rozhraní pro řízení botnetů však umožňuje, aby je prováděli i lidé bez hlubších technických znalostí. Téměř libovolnou firmu tímto způsobem dnes může poškodit prakticky kdokoliv – stačí být dostatečně otrlý, riskovat trestní postih a transakce s dalšími podvodníky. V případě botnetu Mariposa nebyli „hackery“ ani samotní jeho šéfové...

 

CS24

Zdroj: ZDNet.co.uk