Hlavní navigace

Zabezpečení domácnosti

27. 2. 2005

Sdílet

Žijeme s obavou, že se jednoho dne vrátíme domů a věci, které jsme tam měli, budou nenávratně pryč. Někdo je odnesl. Lze tomu vůbec nějak zabránit?

Samozřejmě nejúčinnější ochranou proti nevítaným návštěvníkům je být neustále doma. To je ale, jak jistě tušíte, spíše utopie. Žijeme v elektronické době, a proto se klidně můžete spolehnout na elektronické prostředky, které váš byt před nevítanou návštěvou ochrání.

Svůj majetek můžete chránit několika způsoby. Buď můžete zvolit profesionální řešení, které do vašeho příbytku nainstaluje firma, zabývající se problematikou bezpečnosti - a věřte, nebo ne, na trhu je jich dost. Druhá varianta je, pokud jste domácí kutilové a máte dost času, použít své proprietární řešení, které si sami navrhnete a realizujete. Myslíme si, že i tady, v oblasti stavebnic a stavebnicových prvků, je nabídka poměrně dost široká.



Mechanické zabezpečení

Nemůžeme ale tento článek začít jinak, než povídáním o mechanickém zabezpečení, které by mělo být prvním krokem k tomu, abyste svůj majetek ochránili. Takové zabezpečení je velmi důležité a představuje pro zloděje většinou zábranu, kterou musí překonávat a jež ho zdrží. Jde o tzv. plášťovou ochranu objektu. Doporučujeme svěřit realizaci specializované firmě, která vám doporučí vhodné (a zároveň možné) kombinace, jimiž můžete mechanicky svůj byt chránit. Existují ovšem doplňky, jež jsou samy o sobě dostatečně známé a používané - a jejichž montáž zvládne většinou průměrně zručný člověk.

Takže pokud chcete co nejlépe ochránit svůj byt, měli byste počítat s bezpečnostními zárubněmi, které zabrání jejich roztažení heverem a otevření dveří, aniž by si zloděj musel všímat zámku nebo zamykací vložky dveří. Bezpečnostní zárubeň by měla být kvalitní s následným vylitím betonem mezi ní a zdí, v níž je vsazena. Takové řešení nepovolí průhyb v horizontálním směru v oblasti zámku a dveře nepůjdou otevřít.

Druhým krokem je použití bezpečnostních dveří - tady byste měli spoléhat na specializovanou firmu, která takové dveře, jež nejdou prokopnout, osadí bezpečnostním zamykacím systémem, zasunujícím zamykací jazýčky nejen do oblasti, kde je zámek, ale i na několika místech do podlahy a zárubně. Tím je zamezeno možnému otevření dveří. Součástí takových dveří jsou samozřejmě i bezpečnostní panty, které brání možnosti nadzdvižení dveří a jejich vysazení z pantů. Pokud nechcete bezpečnostní dveře a zamykání do podlahy, pak byste určitě měli počítat s tím, že na běžné panty nasadíte svěrače, které zamezí nadzdvižení dveří.

Dalším krokem k vyšší bezpečnosti je zámková vložka. Ta by měla být co nejbezpečnější, aby nešla vyháčkovat - nebo aby tuto činnost zloději co nejvíce zkomplikovala. Tady míříme na trojstranné klíče nebo na takové klíče, které nemají zoubky, ale důlky.

To, že musíte mít kvalitní štít s klikou, který nemá šroubky zvnějšku, bereme jako naprostou samozřejmost. A v tom je právě výhoda řešení od specializované firmy - ta většinou dodá dveře, které takové věci už mají namontovány. Navíc se dodávají s polstrováním a protihlukovou úpravou a kukátkem - to by mělo být součástí vstupních dveří - pokud to lze realizovat.

Další důležitou maličkostí jsou bezpečnostní fólie, které nejen chrání před sluncem, ale zamezují rozbití skla ve dveřích nebo oknech. Tím jsme přešli od vstupních dveří, které bývají nejčastějším cílem útoku zloděje na vaše soukromí, do vnitřku bytu. Určitě nezapomeňte na balkónové dveře, pokud je máte - a v případě přízemních bytů chraňte své soukromí ještě raději konstrukcí, zamezující vstupu na balkon. Především v horkých letních dnech oceníte žaluzie, které chrání před sluncem, ale i před zloději. Hovoříme samozřejmě o žaluziích bezpečnostních.

Možná vás napadne, proč se v časopise, zaměřeném na výpočetní techniku, zmiňujeme o mechanických zábranách. Vězte však, že mechanické zabezpečení je nejúčinnější, základní způsob ochrany. Elektronické zabezpečení, o kterém budeme psát dále, je pak pouze jeho doplňkem.



Elektronické způsoby ochrany

Opět existují dva způsoby, jak ochranu realizovat. Buď si můžete vše udělat sami, nebo pověřit specializovanou firmu komplexní a kompletní dodávkou takového systému. Zvolíte-li vlastní řešení, existuje spousta firem, které dodávají jednotlivé prvky, jež pak poskládáte dohromady - je pak možná vzájemná nekompatibilita, proto upozorňuje-
me na to, že je lepší budovaný systém pořídit od jedné firmy. Nebo prověřte, zda jednotlivé prvky spolupracují bez problémů. Existují samozřejmě i stavebnicová řešení, která koupíte jako celek a sami si je pak poskládáte dohromady. Vzhledem k tomu, jak málo času obecně máme, bude vhodné požádat o realizaci specializovanou firmu, která provede vše od návrhu až po vlastní realizaci takového systému. Vězte, že rozšíření takového systému o další prvky, jako jsou indikátory vody ve sklepě nebo požární čidla, má firma většinou v malíčku a určitě vám je při návrhu nabídne. Neboť nemusí to být jen zloděj, kdo vás může připravit o majetek.

Základním prvkem, který vás bude chránit, je čidlo pohybu. To může pracovat ihned nebo s nějakým zpožděním. Infračervené čidlo reaguje na teplotu lidského těla a existují i taková, která dokáží eliminovat pohyb zvířat v chráněném prostoru. To se vám hodí, pokud máte v bytě čtvernohého miláčka - psa, kočku, křečka apod.

Dalším prvkem ochrany jsou čidla otevření dveří a oken - a čidla rozbití oken. Zatímco dříve se taková čidla realizovala jako snímač otřesu, přilepený na okno (zloděj ho viděl a dovedl si s ním poradit), dnes se používají spíše čidla pracující na principu akustickém, která vyhodnotí zvuk tříštěného skla a informují o něm centrální jednotku zabezpečovacího systému.

Narazili jsme na centrální jednotku, která je mozkem celého systému: vyhodnocuje signály, které informují o tom, že něco není v pořádku, připojuje se na ni i kódovací systém, jímž chráněný byt odblokujete při příchodu a zablokujete při odchodu. Spouští i alarm - sirény jsou schopny kvičet s intenzitou přes 110 dB, což je hluk, který určitě zloděje vystraší. Upozorňujeme na to, že centrální jednotka by měla být umístěna v místnosti, která má co nejméně vstupních otvorů (dveří a oken), aby nebyla snadno napadnutelná a přístupná.

Centrální jednotka dovoluje i princip zónové ochrany, kdy v bytě můžete odblokovat jen místnosti, ve kterých někdo je (např. v noci ložnice, dětský pokoj), zatímco může být střežena vstupní hala nebo garáž. Dále se stará i o to, zda dojde ke spuštění výstražného alarmu ihned nebo (v případě, že je váš byt připojen na PCO, Pult centrální ochrany) k alarmu skrytému. Zloděj pak není rušen, ale je dopaden výjezdovou skupinou, která je povzbuzena k činnosti ze sídla PCO. Myslíte-li to se zabezpečením vážně, je lepší nechat zapojit střežení bytu na PCO než spoléhat na to, že se některý z vašich sousedů probudí a zavolá po-
licii...

Je dobré mít v systému instalovány i kamery. V případě, že máte domácí kamerový systém, měli byste mít kameru zaměřenu na vstupní dveře, abyste viděli, kdo přichází. Existuje spousta výrobků, jako jsou nefunkční atrapy kamer, které se jako kamery tváří, ale jsou jen ozdobou pro zpochybnění přípravy útoku nepovolanou osobou. Kamery můžete mít připojeny přímo k obrazovkám monitorů nebo na monitor počítače či přes modulátor - pak je signál z kamer k dispozici jako další televizní program na televizi. A televize může být například umístěna na kuchyňské lince nebo můžete použít hit poslední doby: lednici s televizí.



Pod omítku nebo bez drátů

Možnosti montáže zabezpečovacího zařízení jsou dvojího druhu. První případ je montáž rozvodu pod omítku - hovoříme pak o drátové variantě rozvodu. V případě, že použijete bezdrátové řešení, jste ušetření "tahání" elektrických rozvodů po bytě. Každý způsob má své výhody i nevýhody. Drátový rozvod asi použijete v nových nebo rekonstruovaných budovách, bezdrátové zařízení umožňuje mnohem větší variabilitu - ovšem nezapomeňte na napájení. U bezdrátových zařízení musíte počítat s tím, že baterie, pokud jsou jimi zařízení napájena, se musí pravidelně kontrolovat a měnit. Centrální jednotka většinou může vyhodnocovat kapacitu baterií a upozornit na to, kde je třeba je vyměnit.

Bezpečnostní systém by neměl být závislý jen na síti. Vyjmutí pojistek nebo vypnutí jističe z přívodu elektřiny do bytu je pro nevítaného návštěvníka nejmenší problém. Z toho důvodu by měly být jednotlivé prvky zapojeny na zvláštní napájecí rozvod, chráněný například UPC (záložním zdrojem nepřetržitého napájení). Stoprocentně by ale měla být chráněna centrální jednotka, což je většinou jednočipový mikropočítač. V některých případech by mohlo stačit provést reset systému (probíhající mj. právě po výpadku napájení), aby se tento dostal během náběhu do nestabilního stavu - byť jen na okamžik. V tomto okamžiku může zloděj převzít řízení systému externím počítačem, přesměruje řízení na sebe a odpojí centrální jednotku - důsledek si můžete představit sami.



Milan Loucký je šéfredaktorem časopisu Digitální byt.

Foto: Equinox, LG, Matrix, Next, Panasonic 05s0076/jp o



Montáž bezpečnostní zárubně, která zamezuje jejímu roztažení a otevření dveří. (Foto: Next)

Instalace bezpečnostní fólie většinou nepředstavuje velký problém. (Foto: Next)

Bezpečnostní fólie na okno je tak pevná, že ochrání i nohy figurantky před skleněnými střepy. Okno se nerozbije, ani když před ním odpálíte výbušninu, budete ho chtít prokopnout krumpáčem nebo rozbít železnou tyčí. (Foto: Next)

Takto vypadá například zabezpečovací ústředna od firmy Matrix. Ovládání ústředny se snadno provádí v prostředí Windows, pokud to požadujete. (Foto: Matrix)

Kódovací klávesnice spojená s informačním panelem je dalším elektronickým prvkem zabezpečení bytu. (Foto: Next)

Panasonic nabízí též identifikační zařízení BM-ET300, které identifikuje osoby podle oční duhovky a na 100 % rozezná, jestli patříte mezi vyvolené, kteří mají přístup do domu. Zrychluje proces aktivace a deaktivace bezpečnostního systému. (Foto: Panasonic)

Bezpečnostní kamera odolná proti vlivům počasí, WV-CP480 od Panasoniku. (Foto: Panasonic)

Kamera Panasonic WV-CS950 s úhlem záběru 360° je nenápadná a účinná. (Foto: Panasonic)

Jedno z mnoha provedení čidel pohybu. (Foto: Equinox)

Dalším prvkem plášťové ochrany jsou rolety. Existuje spousta tvarů a typů - dnes si vybere každý. (Foto: Next)

I lednice od LG může sloužit jako zobrazovací zařízení pro kamerové systémy. (Foto: LG)



Mluvte málo

Je jasné, že v současné době máte spoustu možností, jak svůj majetek ochránit před zloději. Nejhorší ale je, pokud se někde zmíníte o tom, jak skvělý máte systém, který chrání originál od Muchy ve vaší ložnici - a jak jste na zloděje vyzráli. Váš systém je nejlepší - a po dalším pivu pak prozradíte i přístupový nebo servisní kód, kterým se celý systém deaktivuje. Nikdy nevíte, kdo vás poslouchá. A také nevíte, jak využije informace, které jste mu zdarma v rámci chvástání poskytli.

Takže - mechanické zabezpečení na okna a dveře, elektronický systém na stěny, dveře a okna - a hlavně: pusu na zámek. Nikdo nemusí vědět, jak chráníte své soukromí. Ať je překvapen on, ne později vy.



Slovníček

Druhy ochran

plášťová ochrana - chrání hranice bytu

prostorová ochrana - chrání vnitřní prostor bytu

zónová ochrana - chrání určité oblasti (zóny) v bytě, například jednotlivé pokoje.

Detektory

magnetické - hlídají otevření dveří a oken

akustické - hlídají zvuk tříštěného skla při rozbití okna nebo dveřní skleněné výplně

pasivní - hlídají pohyb ve vymezeném prostoru a reagují na teplo, vyzařované povrchem lidského těla

mikrovlnné - reagují na pohyb ve vymezeném prostoru

plynu - hlídají únik plynu

plamenů - hlídají nárůst teploty

ionizační - hlídají výskyt kouře

vodní hladiny - hlídají nárůst hladiny vody ve vymezeném prostoru (sklepě) nad určitou nežádoucí mez





Výhody a nevýhody popisovaných řešení ochrany majetku



Profesionální řešení:

+ znalost problematiky

+ modulové řešení

+ bezproblémová montáž

+ pokud řešení splňuje podmínky České asociace pojišťoven, můžete na něj dostat slevu až 30 %

- zloději znají postupy používané firmami

- většinou vyšší cena



Proprietární řešení:

+ překvapení zloděje, který nedokáže použít k vyřazení systému běžné postupy běžné u firemně vyráběných zařízení

+ výhodnější cena

- většinou uzavřený, do budoucna nerozšiřitelný systém



Zařízení s rozvodem pod zeď:

+ nižší cena za kompletní řešení

- složitější montáž rozvodu

- nepříliš snadné rozšiřování díky zabudovaným kabelům



Bezdrátová zařízení:

+ velká variabilita řešení

+ cena

+ snadná a rychlá rozšiřitelnost

- nutnost výměny napájecích článků

Autor článku