Hlavní navigace

Zaklínač - Geralt se vrací

19. 3. 2005

Sdílet

Známý bělovlasý zaklínač polského mistra Andrzeje Sapkowského se vrací a již za pár měsíců zaútočí na všechny příznivce počítačových her v novém akčním RPG Zaklínač. Odhalte další příběhy charismatického Geralta z Rivie!

„Vskutku, pravím vám, nyní nadchází věk meče a sekyry, věk vlčí. Nadchází čas Bílé Zimy a Bílého Světla, čas Šílenství a Nenávisti; Ted Deireádh – Čas Konce. Svět zahyne v mrazu a neobrodí se než východem nového slunce.“ Tak zní nechvalně známá věštba elfky Ithlinne Aegli aep Aevenien, kterou může změnit jen proslulý zaklínač Geralt z Rivie – všemi nenáviděný vědmák.



Máte-li rádi fantasy, jistě vám neunikl skvělý román Zaklínač od polského autora Andrzeje Sapkowského. Toto mistrovské dílo uchvátilo spoustu čtenářů z mnoha zemí, a tak není divu, že konečně pomalu ale jistě vstupuje na pole interaktivní zábavy. Příběh chystaného akčního RPG Zaklínač (ve světě prodávaného jako The Witcher) ale nekopíruje knižní dobrodružství Geralta a Ciri. Odehrává se pouze ve stejném drsném prostředí, jež se od klasických fantastických příběhů v mnohém liší. Pojďte tedy společně s námi nahlédnout pod pokličku kuchtíkům z nového polského týmu CD Projekt RED a odhalte další příběhy charismatického zaklínače Geralta z Rivie.



Bitva o Kaer Morhen

Když se řekne akční RPG, nabízí se většinou představa Diabla nebo Dungeon Siege. O kvalitách těchto titulů nemůžete sice pochybovat, ale poutavý příběh abyste pohledali. To ovšem nelze říci o chystaném Zaklínači, který má po této stránce přímo excelovat. Geraltovo dobrodružství začíná ve chvíli, kdy se po dlouhé době vrací na Kaer Morhen – poslední útočiště kdysi slavných zaklínačů. Místo skupiny starých přátel, trpělivě trénující nové adepty, zde nachází neznámé útočníky, kteří se snaží všechny do jednoho pozabíjet. Zaklínač se okamžitě zapojí do boje a jenom díky svým nadlidským schopnostem přežije. Nyní má jediný úkol – najít tajemného nepřítele a pomstít své padlé bratry. Usilovné pátrání Geralta přivede na dalekou cestu a chtě nechtě ovlivní i osudy lidí, trpaslíků, elfů, gnómů a dalších bytostí, kterým hrozí kruté proroctví věštkyně Ithlinne.

Pokud patříte mezi fanoušky Sapkowského, nové polské akční RPG vám jistě vykouzlí spokojený úsměv na tvářích. Konečně vstoupíte do oblíbeného světa, v němž mizí klasické pohádkové dělení na dobro a zlo a přichází krutá realita. Zabíjení už není výsadou vznešených rytířů a smrt v boji nikoho nevynese do nebes. Umírání v tratolišti krve a zvratků je písní vyhrávající na cestu bělovlasému, speciálně cvičenému bojovníkovi, jehož povoláním je redukce počtu krvelačných bytostí, které vstoupily do poklidného fantasy světa při dávné konjunkci sfér. Přidejte ještě kapku černého humoru a erotiky a nechte se unášet na vlnách poutavého dobrodružství.



Nelineární dobrodružství

Akční RPG Zaklínač se dělí na pět základních kapitol, kterými se probojujete ke třem odlišným koncům. Na Geraltovu postavu nahlédnete ze third person pohledu. Zavítáte nejen do Kaer Morhen, ale také například na hrad krále Foltesta nebo do známých měst Vyzima a Mayenna a navštívíte i spoustu dalších lokací, jež neodmyslitelně patří do každičké fantasy. Čekají na vás různá městečka a vesničky, husté lesy a zatuchlé dungeony, plné nebezpečných monster. Mezi vzdálenými lokacemi budete cestovat nejen pomocí hlavní mapy, ale užijete si i klasického bloumání neznámou krajinou. V průběhu hry potkáte několik starých známých, ale kromě nich potkáte například i nově vznikající Řád planoucí růže (Order of Flaming Rose), jehož členové mohou údajně jako jediní odvrátit blížící se věčnou zimu.

Stejně jako v každém pořádném RPG dostanete i zde spoustu hlavních i vedlejších úkolů, ale jejich plnění nebude tak lineární, jak tomu většinou bývá. Záchrana nebohé princezny se záhy změní v její plánovaný únos a v takové situaci záleží vše pouze na vašem rozhodnutí. Na programu je i válka s jižním Nilfgaardem a nekonečné boje mezi lidmi a staršími bytostmi. Připojíte se na stranu utlačovaných elfů, jejichž komanda brutálně vraždí bez rozdílu všechny příslušníky lidské rasy, nebo se zúčastníte nelítostných pogromů vůči trpaslíkům, elfům i gnómům? A co na to říká přísný zaklínačský kodex? Život mrzutého Geralta z Rivie není peříčko – o tom se přesvědčíte na vlastní kůži.



Těžký život zaklínače

Největším lákadlem Zaklínače je boj, který s ostatními akčními RPG nelze vůbec srovnávat. Hra nabídne tři různé styly: útočný, obranný a vyvážený. Pokud si zvolíte první, budete se ohánět dvěmi zbraněmi najednou, zlepší se vám útok a zhorší obrana. Ve druhém případě použijete zbraň a štít, čímž se vám pochopitelně obrana vylepší. Poslední možnost bude asi pro většinu hráčů nejzajímavější, neboť umožní bojovat s jednoruční zbraní a zároveň sesílat speciální zaklínačská znamení. Připomínáme, že jde o jednoduchá kouzla, která například umožní hýbat s předměty, odhodit či paralyzovat nepřítele nebo zapálit oheň. Ve hře se setkáte se šesti znameními (např. Aard, Igni), která bude možné vylepšit až na třetí úroveň, a také se postupem času naučíte téměř čtyřicet speciálních seků a útoků, z nichž vytvoříte různá komba. Před každým bojem si vyberete několik kombinací a hurá na nepřátele! Klíčovým prvkem se stane správné načasování vhodně zvoleného útoku. Čím lepší vystihnete, tím více zkušenostních bodů dostanete, což je vcelku zajímavý nápad.

Ale nemyslete si, že vystačíte s jedním univerzálním útokem. Proti Geraltovi se postaví spousta nebezpečných nepřátel s různými bojovými styly, jimž se bude muset přizpůsobit. Kromě klasických monster, známých z každého fantasy RPG, se můžete těšit i na unikátní kousky ze Sapkowského líhně v podobě strig, gravierů nebo mantikor. Na své si ostatně přijdou i nadšení alchymisté, kteří doma po nocích míchají smrduté dryjáky – každý správný zaklínač se totiž před náročným bojem nadopuje různými lektvary, jež by obyčejného člověka na místě zabily. Zpomalí si tep, zostří vidění, zlepší sluch nebo zrychlí reakce. I vědmák se ale může otrávit, na což byste si měli dávat velký pozor.

Zaklínač nabídne též propracovaný vývoj postavy. Při nashromáždění určitého počtu zkušeností postoupíte na další úroveň z celkem dvaceti a získáte několik bodů, které investujete do základních statistik (síla, hbitost a odolnost), bojového umění a zaklínačských znamení. V průběhu hry tak objevíte nové nebezpečnější útoky a postupem času se z vás stane nevyzpytatelný stroj na zabíjení, jakým má každý správný zaklínač ostatně být.



Držte jim palce

Autoři si dali záležet i na vizuální stránce hry. Po těžkém výběru ze čtyř nabízených enginů nakonec navázali spolupráci s BioWare, a Zaklínač tedy poběží na speciálně modifikovaném Aurora enginu, jehož původní verze poháněla i slavné RPG Neverwinter Nights. Čekejte plynulé střídání dne a noci, spoustu dalších nejnovějších efektů, a aby toho nebylo málo, na pohybech NPC postav se podepsal jeden ze slavných polských herců a bojové scény si vzal na starost mistr středověkého šermu s mečem Marcin Zmudski.
Zaklínač nabídne lákavý singleplayerový zážitek, který by mohl přinést svěží vítr do poslední dobou trochu opomíjeného žánru RPG. Pokud autoři dostojí svých slibů a neudělají zaklínačům ostudu, bude hra povinností pro všechny, kteří si úžasný Sapkowského fantasy svět oblíbili. Nechte se tedy překvapit a těšte se na Yennefer – ta přece v Geraltově příběhu rozhodně nesmí chybět!

Autor článku