Hlavní navigace

Zjednodušte si daňové přiznání za rok 2010 interaktivními elektronickými formuláři

23. 2. 2011

Sdílet

Termín pro přiznání daně z příjmů za rok 2010 se blíží.

Obdobně jako v předchozích letech jsou pro všechny, kdo podávají přiznání k dani z příjmů, k dispozici elektronické interaktivní formuláře, které celý proces značně usnadňují.

Kromě vyplnitelných formulářů ve formátu PDF, které připravilo Ministerstvo vnitra ČR (ke stažení jsou zde) opět uvolnil k bezplatnému stažení nové interaktivní formuláře za rok 2010 ve formátu .zfo i finanční portál Měšec a to ve spolupráci s portálem Bezpapíru.cz. Najdete je tady. Tyto formuláře pro daňová přiznání jsou k dispozici ve verzích pro fyzické i právnické osoby a obsahují v sobě i navázné formuláře pro Přehled o příjmech a výdajích pro jednotlivé pojišťovny a ČSSZ s přenosem dat z daňového přiznání. Možné je využít i daňovou kalkulačku.

Formuláře daňových přiznání fyzických osob (DPFO) pro rok 2011 jsou také stejně jako v loňském roce propojené na systém datových schránek a lze je přes ně snadněji podat. Výhodou u podání přes datovou schránku je eliminace eletronického podpisu, jenž mnoho lidí odrazoval. Další variantou je zaslání poštou, zanesení vytištěného formuláře na příslušný finanční úřad či klasické elektronické zaslání elektronicky podepsaného dokumentu. Nejzazší termín k podání přiznání daně z příjmu je do konce března 2011 (pokud nevyužijete služeb daňového poradce).

Zmíněné formuláře, které jsou dostupné zdarma a bez jakýchkoliv omezení a jsou určené pro aplikaci 602 Form Filler (kterou lze taktéž bezplatně stáhnout v aktuální verzi 4.0 pro Windows, Mac OS a Linux z webových stránek společnosti Software602), disponují funkcemi automatických výpočtů, kontrol a také nápovědou pro co nejsnazší vyplnění daňového přiznání. Vypočtené údaje se v interaktivním formuláři automaticky přenášejí do všech souvisejících políček a rozpracované daňové přiznání je možné v jakékoliv fázi vyplňování uložit a opět se k němu v budoucnu vrátit.