Hlavní navigace

Zpomalují se vám Windows? Zkontrolujte, jestli za to nemůže aplikace Fotky

17. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak se ukazuje, aplikace Fotky zpomaluje chod systému. Microsoft vás ji sice nenechá odinstalovat, poradit si však můžete jinak.

Možností, jak si ve Windows prohlížet fotky a videa je řada, dost možná k tomu ale využíváte jako defaultní aplikaci Fotky, která je v operačním systému předinstalovaná. 

Nedávno však vyšlo najevo, že řadě uživatelům zpomaluje počítač. Důvody jsou dva: zaprvé, Microsoft v červnu převedl aplikaci Fotky z UWP na Windows App SDK a zadruhé, Microsoft do aplikace Fotky přidává nové funkce umělé inteligence. 

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

V důsledku toho se stala pomalejší a její spuštění trvá déle než dříve – což může být skutečný problém, jestliže se spouští automaticky sama při startu systému Windows.

Problém se (zatím) netýká všech uživatelů Windows. V době psaní tohoto článku se týká pouze uživatelů systému Windows 11 ve verzi 2024.11050.3002.0. Dle některých zpráv mapujících program Windows Insider však bude postižených uživatelů časem víc, zejména po integraci nové verze aplikace Fotky do systému Windows 10.

Fotky bohužel nelze zcela odinstalovat, protože aplikace je nedílnou součástí systému Windows. Můžete však zabránit jejímu automatickému spouštění aplikace při startu:

Jedna z nejhorších aplikací Windows doznala vylepšení Přečtěte si také:

Jedna z nejhorších aplikací Windows doznala vylepšení

Možnost 1: Přejděte v počítači do Nastavení, poté do Aplikací a klikněte na možnost Spuštění. Přejděte dolů, dokud neuvidíte položku Zobrazení fotografií systému Windows, a jednoduše přepněte přepínač vedle ní do polohy Vypnuto.

CS24

Možnost 2: Otevřete Správce úloh pomocí klávesové zkratky Ctrl + Shift + Esc. Poté klikněte na kartu Spouštěne aplikace v levé navigaci. Posouvejte se, dokud neuvidíte položku Windows Photo Display, vyberte ji a poté kliknutím na tlačítko Zakázat v horním panelu nástrojů vypněte automatické spouštění.

Má zakázání automatického spouštění aplikace Fotky při startu Windows nějakou nevýhodu? Popravdě ne. Možná budete muset chvíli počkat, až ji budete potřebovat použít, a spustit ji ručně, ale to je tak vše.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.