Hlavní navigace

Nvidia očekává, že krize grafických karet se dál povleče

19. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Nvidia
Grafické karty budou přinejmenším ještě letos nedostatkovým zbožím. Na konci tunelu se však zablesknulo.

Jestli před pořízením nového hardwaru čekáte, až přejde současný nedostatek grafických karet, tak se nejspíš ještě načekáte. Společnost Nvidia předpokládá, že jejich zásoby budou omezené přinejmenším po zbytek letošního roku.

„Globální poptávka zůstává velice silná a překračuje možnosti našich dodávek,“ zhodnotila situaci finanční šéfka firmy Colette Kressová. „A očekáváme, že po valnou část letošního roku se na této situaci mnoho nezmění.“ Jinými slovy: po grafických kartách touží více lidí, než kolik jich je Nvidia v současnosti schopná dodávat do distribuce.

Důvodů je několik, na stránkách Computerworldujsme jeminulosti rozebírali, pro koncového uživatele a potenciálního zájemce je zásadní informace, že dnešní vysoké ceny grafických karet se hned tak nesníží. Zvlášť, když uvážíme, že Nvidia ovládá převážnou část trhu (zhruba 75 %), takže alternativa v podobě konkurenčních karet Radeon od AMD situaci příliš neuleví.

příloha_ovladnete_sva_data

Kressová však připustila též to, že společnost bude v dalších kvartálech roku schopna „podpořit postupný růst“, což se dá interpretovat tak, že svou produkci v nadcházejících měsících přece jen navýší. Je však třeba vzít v potaz, že v současnosti poptávka skutečně výrazně převažuje nad nabídkou. Situaci ilustruje skutečnost, že někteří ze zájemců, kteří se už loni v září oficiálně zapsali jakožto čekatelé na novou GeForce RTX 3080, vytoužený hardware dosud nedostali. Anebo stačí pohlédnout na bazary, kde lze najít dvě až tři generace staré grafické karty nabízené za vyšší částky než byly ty pořizovací.

Přinejmenším hráči toužící po novém vybavení, které si nemohou pořídit, naštěstí mají na výběr z více alternativ. Ať už se vrhnou do světa cloudového hraní skrz služby GeForce Now či Stadia anebo sáhnou po herní konzoli. Jisté je, že krize nedostatku grafických karet ještě několik měsíců potrvá.

Byl pro vás článek přínosný?