Hlavní navigace

Huawei aktualizoval operační systém a chce s ním zaplavit svět

3. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Huawei
Firma už představila řadu nových produktů pracujících s operačním systémem HarmonyOS 2.0, včetně chytrých hodinek Huawei Watch 3 Series a tabletu Huawei MatePad Pro.

Kromě hodinek a tabletu čínská firma Huawei FreeBuds 4, nová bezdrátová Bluetooth sluchátka s aktivním potlačením okolního hluku (ANC), a dva monitory – Huawei MateView a Huawei MateView GT. A došlo na oznámení, že zhruba sto dalších zařízení Huawei - včetně smartphonů i tabletů - upgraduje na HarmonyOS 2.0.

Výrobce tvrdí, že operační systém nové generace pro chytrá zařízení poskytuje společný jazyk pro připojení a spolupráci různých druhů zařízení a dává uživatelům pohodlnější, plynulejší a bezpečnější prostředí. Využívá distribuovanou technologii k oddělení a flexibilnímu nasazení systémového softwaru a kombinuje dříve nezávislá zařízení do soudržného a celostního Super Device. Volně využívá schopnosti svých komponentních zařízení na základě potřeb uživatele a přináší nový typ propojeného prostředí přes hardwarovou integraci a servisní widgety.

Hodinky Huawei Watch 3 mají zaoblenou skleněnou obrazovku a korunku, která snímá různé úrovně tlaku a poskytuje haptickou zpětnou vazbu v reakci na dotek uživatele.

Jako první chytré hodinky běžící na HarmonyOS se řada Huawei Watch 3 integruje se smartphony Huawei a slouží jako multifunkční cestovní asistent. Funkce se přímo ze smartphonu „promítají“ na zápěstí, takže jsou všechny informace o cestě nebo telefonátu k dispozici na první pohled.

Huawei Watch 3 Series jsou i asistentem pro cvičení, který podporuje až 100 režimů cvičení. Hodinky jsou vybavené teplotním senzorem, takže vůbec poprvé podporují měření tělesné teploty. Sledují také glukózu v krvi, detekují pád a obsahují funkci SOS, proto můžete smartwatch využít ke sledování svého zdraví v reálném čase. Hodinky vydrží ve smart módu pět dní a při extrémně dlouhé výdrži 21 dní.

Nový tablet Huawei MatePad Pro má 12,6palcový OLED FullView displej a 90% poměr obrazovky k tělu, což je nejvyšší ze všech tabletů, které jsou v současné době na trhu k dispozici.

Tablet má jako čipovou sadu Kirin 9000 a samozřejmě HarmonyOS 2.0 pro správu distribuovaných dat a plánování úkolů. MatePad Pro také podporuje kooperaci mezi více počítači a mezi tabletem a počítači.

Cílem nového operačního systému je dotažení kompletního ekosystému do konce, výrobce slibuje, že všechna zařízení se budou ovládat jako jedno. Nový ovládací panel pro více zařízení podporuje jednoduchá a intuitivní připojení prostřednictvím funkce drag-and-integrate, která umožňuje uživatelům svobodně připojit zařízení na základě konkrétních scénářů.

Chcete-li například doma pozdě v noci sledovat film, stačí otevřít ovládací panel a přetáhnout ikonu inteligentní obrazovky na ikonu telefonu a film přeskočí z telefonu přímo na televizi. Pokud na sobě máte sluchátka Huawei FreeBuds 4, můžete přetáhnout ikonu sluchátek na ikonu telefonu, načež se film přehraje na vašem displeji a zvuk přesměruje přes FreeBuds.

příloha_ovladnete_sva_data

Nové Centrum úloh pro více zařízení v HarmonyOS 2.0 umožňuje aplikacím „cestovat“ mezi různými zařízeními podle libosti bez jejich instalace na každém z nich, takže jsou všechny funkce a služby k dispozici kdykoli a kdekoli. Na kterémkoliv zařízení, které je součástí systému Super Device, můžete vidět procesy spuštěné na všech ostatních zařízeních.

Nový systém dostanou i například telefony Huawei Mate 40, Mate 30, P40 Mate X2, série nova 8 a MatePad Pro. Zatím však pouze v Číně. Jak se celý nově budovaný ekosystém vyrovná se stále omezeným přístupem ke Google Mobile Services je však otázka.

Byl pro vás článek přínosný?