Hlavní navigace

Google uvolnil třetí verzi prohlížeče Chrome

17. 9. 2009

Sdílet

Do nové verze svého webového prohlížeče Chrome vkládá Google velké naděje. Do roku 2011 se má jeho podíl na trhu zvýšit až na deset procent.

Chrome 3.0, který je k dispozici pouze pro Windows, již není pouhou beta verzí. Google jej tento týden označil za stabilní a prohlížeč je tak volně k dispozici pro všechny zájemce ze široké veřejnosti.

Podle Googlu se nový Chrome může pochlubit až o 25 procent rychlejším renderováním JavaScriptu než jeho předchůdce Chrome 2.0, který debutoval v květnu. Oproti jeho úplně první verzi, staré více než jeden rok, jde pak téměř o 150% zlepšení.

Mezi další významná vylepšení či novinky patří například přepracovaný a přehlednější nástroj New Tabs, pro který Google nejspíše hledal inspiraci i v konkurenčních prohlížečích Safari a Opera, či podpora pro HTML 5, zejména pak jeho audio a video tagy.

Kromě různých novinek se Google v nové verzi Chrome zaměřil i na opravu jeho bezpečnostních chyb. Většinu z nich Google klasifikuje jako středně či vysoce nebezpečné, přičemž všechny prý mohly být hackery využity k útokům na neopatrné návštěvníky webových stránek.

Od uvedení již třetí verze svého prohlížeče během jediného roku má Google nemalá očekávání. „Pokud se během jednoho roku jeho podíl nezvýší o 5 procent, budu velmi zklamaný“ říká Linus Upson, ředitel vývoje prohlížeče Chrome. Do poloviny roku 2011, tedy období, kdy Chrome oslaví své třetí narozeniny, pak Upson doufá dokonce v 10% nárůst.

Podle srpnového průzkumu agentury Net Applications, která se zabývá webovou metrikou, disponuje Chrome 3% podílem. Podle některých odborníků je však takový plán uskutečnitelný. „Je to dosažitelný cíl, pokud se do toho (Google) pustí na plné obrátky“ myslí si Ray Valdes, analytik u Gartner Research. „Google zanechal v internetové krajině výrazné stopy, ovšem i přesto bude muset pro úspěch Chrome udělat více. Stát se více iniciativním.“

Jedné z těchto iniciativ se však Google již chopil. To, když se dohodl se společností Sony na distribuci prohlížeče Chrome pro její řadu notebooků Vaio. Více o dohodě se dočtete v článku Google chce rozšiřovat Chrome předinstalací na nová PC.

Dalším krokem vpřed je podle Valdese i plán Googlu přinést jeho prohlížeč na operační systémy Mac či Linux. Verze pro oba tyto systémy jsou stále ve vývoji a ani pro jeden z nich zatím nebylo uvolněno stabilní vydání. Pro zvýšení tržního podílu navíc Google může využít i svého dominantního postavení v oblasti internetových vyhledávačů.