Hlavní navigace

Nový Surface od Microsoftu bude emulovat Android

27. 6. 2019

Sdílet

 Autor: Microsoft
Zatím jde o nepotvrzené spekulace, Microsoft však údajně pracuje na novém modelu řady Surface se dvěma obrazovkami a podporou OS Android.

Dle zprávy společnosti IHS Markit by mohl Microsoft v budoucích modelech počítačové řady Surface emulovat operační systém Android. Konkrétně by se tak mělo stát u zařízení s duální obrazovkou pokřtěným jako Centaurus.

Každá z jeho obrazovek má mít 9 palců, pohánět ho bude 10nm systém na čipu Lakefield, přičemž běžet bude na novém systému Windows Core OS. Sám Microsoft tuto informaci oficiálně nepotvrdil. Emulátorů systému Android pro Windows už několik existuje, od oblíbeného BlueStacks, přes KoPlayer až po MeMu, a možná i ve světle jejich rostoucí obliby se Microsoft rozhodl pro vývoj vlastního.

Když se o projektu Centaurus začalo mluvit poprvé, objevily se i otázky, zda uživatelé budou ochotni naučit se pracovat se zařízením s dvojitou obrazovkou, jemuž chybí klasická klávesnice. Je však možné, že Microsoft jej vnímá spíš jako příbuzného chytrým telefonům, než jako alternativu pro notebooky; jakýsi kapesní počítač, ve srovnání s počítači řady Surface sloužící spíš ke konzumaci obsahu než k jeho tvorbě. Protože ačkoliv například aplikace řady Office existují jak pro Androidy tak pro iOS, přece jen, ke tvorbě obsahu jsou využívány zpravidla na počítačích s klasickou klávesnicí.

Tuto domněnku potvrzuje i nedávno představený koncept počítače Twin Rivers, o němž jsme psali i na Computerworldu. Na Computexu byl sice představen s nainstalovanými Windows 10, ovšem prezentován jako čtečka komiksu, tedy coby zařízení pro volnočasové aktivity, do něhož byly Windows 10 nainstalovány patrně z důvodu absence vhodnějšího systému.

CS24

Dnes už je zřejmé, že angažování Microsoftu na trhu chytrých telefonů skončilo zklamáním. Bill Gates dokonce označil neúspěch operačního systému Windows Phone za největší chybu své profesní kariéry. Za jednu z hlavních příčin přitom vnímá nedostatek aplikací, tedy něco, s čím se Android rozhodně nepotýká.

Přesto se nabízí otázka: jestliže je klíčem úspěchu Android, proč si prostě nekoupit chytrý telefon s Androidem? Snad na ni Microsoft nabídne odpověď už brzy. Možná, že Centaurus bude konečně oním „Surface telefonem“, na který všichni čekají.